Aluradiátor Projekt Kft.

Társasházi fűtéskorszerűsítés a LEHEL Radiátorgyár cégcsoport kivitelezésével

Az Aluradiátor Projekt Kft. a Lehel Radiátorgyár cégcsoport tagjaként az épületgépészeti kivitelezések, ezen belül is főképpen a fűtéskorszerűsítési projektek megvalósítására specializálódott.

7 helyett 18,7 százalékkal kell csökkentenie Magyarországnak az üvegház-hatású gázok kibocsátását 2030-ig

Az Európai Parlament 2023. március 14-én 486 szavazattal, 132 ellenében és 10 tartózkodás mellett fogadta el azt a rendeletet, amelyben a 27 EU-tagország közös kötelezettségvállalási szabályait vizsgálták felül, és amely előírja, hogy a 2005-höz képest 2030-ig 30 helyett 40 százalékkal kelljen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, írja a Népszava.

Magyarországnak eddig 7 százalékos csökkentést írtak elő. Ez a most az EP-ben elfogadott szigorí-tással 18,7 százalékra nő 2030-ig a 2005-ös szinthez képest. A felülvizsgált rendeletet most az Európai Unió Tanácsának is hivatalosan jóvá kell hagynia. Közzétételét követően húsz nappal lép majd hatályba.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett ZFR-TÁV /2019 és ZFR-ÉMI-TÁV/2020 pályázatok keretében megvalósítandó távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítése is az üvegház hatású gázok kibocsájtásának csökkentését célozta meg.

Érdekel a fűtéskorszerűsítés!

Az Aluradiátor Projekt Kft ezen programok egyik legjelentősebb kivitelezője.

A pályázat keretében a házgyári lakások elavult fűtésrendszereit lehetett korszerűsítés útján szabályozhatóvá és mérhetővé tenni.

Az elavult fűtésrendszerek óriási energiaveszteséggel üzemelnek, jelentős költséget róva a lakókra, valamint kérdéses az üzembizton-ságuk, ami hibák esetén szintén jelentős kiadással és kellemetlenséggel jár. A legtöbb lakásban még az eredetileg beépített radiátorok vannak, amelyek üledékesek és nem légteleníthetőek, emellett esetleg néhányszor már átfestették őket vagy még soha nem voltak leszerelve, tisztítva, így a fűtőlemezek között nagy mennyiségű porcica halmozódott fel. Mindezek a hőleadó képesség 20-30%-os csökkenéséhez is vezethetnek.

Az 1968-1990 között épült panelházak fűtési rendszere a kivitelezéskor a legtöbb esetben szabályozhatatlan kivitelben készült el. Annak érdekében, hogy valós energiamegtakarítás biztosítható legyen, elengedhetetlen ezeknek a rendszereknek a korszerűsítése.

A szabályozhatóság és mérhetőség érdekében, az alábbi gépészeti felújítások elvégése szükséges:

Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

A helyiségek egyedi hőmérséklet szabályozását lehetővé tévő termosztatikus radiátorszelep és termosztatikus radiátorfej beépítése. Ezzel lehetővé válik, hogy csak akkor fűtsék a helyiséget, ha szükséges, egyébként elég egy alacsonyabb hőfokon temperálni (munkaidőben, amíg nem tartózkodik otthon, szellőztetés alatt stb.)


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

Alsó elzáró szelep beépítése minden radiátorra. (A két szelep lehetővé teszi a radiátor leszerelését anélkül, hogy a teljes rendszert le kellene engedni, tehát nem kell a kéthetes ürítési időszakhoz igazodni, de probléma esetén is le lehet szerelni a radiátort anélkül, hogy az egész házat le kellene üríteni.)


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

A pincében vagy fogadó szinten található strangonkénti szabályzó szelep + ürítőcsap beszerelése és beállítása, a strangon található radiátorok fűtési szükséglete szerint. (Jelenleg nincs is ilyen a rendszerben, a régi elzáró szelepek jórészt már nem működnek, és fűtésszabályzásra egyébként sem voltak alkalmasak.)


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

Hegesztett acél átkötő szakasz abban az esetben, ha még nincs kiépítve, vagy eltömődött (esetleg elbontották).


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

Digitális költségosztó berendezés és adatgyűjtő berendezés felszerelése, ami lehetővé teszi az igazságos fogyasztás arányos költségelosztást, és a leolvasáshoz nem szükséges a lakásokba bemenni, mivel rádióhullámon kommunikál a központi szerverrel.


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

Radiátorcsere (nem kötelező, csak aki szeretné). A pályázat keretében csak alumínium radiátor építhető be. A kivitelező Lehel Viking alumínium radiátorokat szerel be. (https://lehelradiator.hu/lehel-viking-radiator/viking-radiator_1)


A felújítás lebonyolításával kapcsolatos információk:

 • Csak abban az esetben kezdődik el, ha a szavazás pozitív eredménnyel végződik,
 • Először egy műszaki terv készül a távhőszolgáltató részére, amelynek az elkészítési ideje kb. 15 nap, a jóváhagyási ideje maximum 60 nap,
 • Amennyiben meg van az engedély, akkor kezdődhet el ténylegesen a munka
 • A munkálatok elvégzése előtt minden lakást felmérnek a kollégák (egyedi jellemzők, egyedi kívánságok), ekkor veszik fel az egyedi radiátor rendeléseket is,
 • Aki radiátort szeretne cserélni, annak a munkálatok megkezdése előtt az új radiátor árának és a szerelési költségnek az 50%-át (a saját részt) át kell utalnia a Társasház részére.
 • A munkálatok elkezdése előtt a fővállalkozó minden lépésről hirdetményben tájékoztatja a lakókat.
 • A munkák ütemezéséről, és a lakásokban történő munkavégzés pontos időpontjáról a tényleges kezdés előtt 2 héttel kivitelező írásban tájékoztatja a lakókat.
 • A lakásban 1,5-2 órát vesz igénybe a munkavégzés. Ehhez a radiátor 1,5 m-es körzetét szabaddá kell tenni.

Érdekel a fűtéskorszerűsítés!

Miért jó ez a fűtéskorszerűsítés a lakástulajdonosoknak:

 • mert van rá 50% állami támogatás,
 • mert a strangszabályzók beépítésével minden lakásban megfelelő lesz a hőmérséklet, megszűnik egyes lakások túlfűtése, illetve más lakások alul fűtése, ezáltal ezekben a lakásokban a komfortérzet megnő,
 • mert igazságosan lesz szétosztva a fűtési költség,
 • mert 17-29%-kal alacsonyabb lesz a fűtési költség, FŐTÁV honlapon megtalálható információk alapján,
 • mert emelkedik az energiahordozók ára és a fűtés is drágább lesz a mainál, (ne a mai árakhoz számoljuk a megtakarítás összegét)
 • mert a felújított lakásoknak a piaci értéke megnő és jobban eladhatóak,
 • mert az állami támogatással a régi olcsó acéllemez radiátorokat most biztonságos, esztétikus, kiváló hatásfokú alumíniumra cserélheti,
 • mert a távhőszolgáltatás jelentős CO2 kibocsájtással jár, és a lakások fűtési energia megtakarítása hozzájárul a környezetszennyezés csökkentéséhez is,

Miért a Lehel Radiátorgyár cégcsoportot a megfelelő kivitelező:

 • mert teljes körű szolgáltatást nyújt, Pályázatírás-Tervezés-Kivitelezés-Költségosztás.
 • mert elkészíti és átvállalja a pályázatírás költségét
 • mert részt vesz a közgyűléseken,
 • mert egyedileg felmér minden lakást, és kommunikál a lakás tulajdonosokkal,
 • mert megkönnyíti a társasházkezelő feladatát,
 • mert elkészíti a záró elszámolásokat is,
 • mert a 3 éves monitoringot is teljesíti,
 • mert részt vesz a záró közgyűlésen, és megtanítja a lakóknak a termoszelepek helyes használatát
 • mert van saját költségosztó cége és így elmondja a lakóknak a költségosztás működését is.

A költségosztásról

Várhatóan a 2029. szeptemberében kezdődő fűtési szezontól kötelező lesz a költségosztó felszerelése. A cég a MOM Zrt. PIKE típusú digitális költségosztó berendezést, és a MOM Zrt. által gyártott adatgyűjtő berendezést szereli. Az adatgyűjtő alkalmas a pályázatban kiírt havi adatszolgáltatáson túl a hideg és melegvízórák adatainak az összegyűjtésére is. (Bővebben a www.momzrt.hu oldalon lehet tájékozódni.)

Amennyiben bővebb felvilágosítást szeretnének, úgy kérem hívják a 06 30 983-4113 telefonszámot!

KapcsolatKérjen bővebb tájékoztatást,
kollégánk visszahívja!