Aluradiátor Projekt Kft.

Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

Tájékoztató a fűtéskorszerűsítési munkálatokkal kapcsolatban

 

Tisztelt Lakástulajdonosok!

Előzmények

Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) 2020-ban pályázatot írt ki, amely a fűtési rendszer korszerűsítését, szabályozhatóságát és a fűtési hő költségmegoszthatóságát (mérhetőségét), illetve az erre irányuló felújításokat támogatja. A támogatási rendelet szerint a felújítási költség 50%-a támogatható, maximum épületenként 75.000.000,-Ft összeg erejéig.

Az elavult fűtésrendszerek óriási energiaveszteséggel üzemelhetnek, jelentős költséget róva a lakókra, valamint kérdéses az üzembizton-ságuk, ami hibák esetén szintén jelentős kiadással és kellemetlenséggel jár. A legtöbb lakásban még az ere-detileg beépített radiátorok vannak, amelyek üledékesek és nem légteleníthetőek, emellett esetleg néhányszor már átfestették őket vagy még soha nem voltak leszerelve, tisztítva, így a fűtőlemezek között nagy mennyiségű porcica halmozódott fel. Mindezek a hőleadó képesség 20-30%-os csökkenéséhez is vezethetnek.

A radiátorokra az okos költségosztók felszerelése a távhőszolgáltatásban részt vevő házak számára 2027. január 01-ig egy Európai Uniós direktíva szerint várhatóan kötelező lesz. Mivel a pályázat beadásának ideje alatt jórészt a COVID szabályok miatt nem lehetett közgyűléseket tartani, ezért a pályázat kiírója lehetőséget adott a feltételes támogatási kérelmek beadására. A társasház kezelője, élve ezzel a lehetőséggel, beadott egy feltételes pályázati anyagot, amely alapján az Önök épülete támogatási ígérvényt kapott a gépészeti felújításra.

A felújítási munkák köre

Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

A helyiségek egyedi hőmérséklet szabályozását lehetővé tévő termosztatikus radiátorszelep és termosztatikus radiátorfej beépítése. Ezzel lehetővé válik, hogy csak akkor fűtsék a helyiséget, ha szükséges, egyébként elég egy alacsonyabb hőfokon temperálni (munkaidőben, amíg nem tartózkodik otthon, szellőztetés alatt stb.)


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

Alsó elzáró szelep beépítése minden radiátorra. (A két szelep lehetővé teszi a radiátor leszerelését anélkül, hogy a teljes rendszert le kellene engedni, tehát nem kell a kéthetes ürítési időszakhoz igazodni, de probléma esetén is le lehet szerelni a radiátort anélkül, hogy az egész házat le kellene üríteni.)


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

A pincében vagy fogadó szinten található strangonkénti szabályzó szelep + ürítőcsap beszerelése és beállítása, a strangon található radiátorok fűtési szükséglete szerint. (Jelenleg nincs is ilyen a rendszerben, a régi elzáró szelepek jórészt már nem működnek, és fűtésszabályzásra egyébként sem voltak alkalmasak.)


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

Hegesztett acél átkötő szakasz abban az esetben, ha még nincs kiépítve, vagy eltömődött (esetleg elbontották).


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

Digitális költségosztó berendezés és adatgyűjtő berendezés felszerelése, ami lehetővé teszi az igazságos fogyasztás arányos költségelosztást, és a leolvasáshoz nem szükséges a lakásokba bemenni, mivel rádióhullámon kommunikál a központi szerverrel.


Társasházak fűtéskorszerűsítési projektjének szervezése, vezetése, kivitelezése

Radiátorcsere (nem kötelező, csak aki szeretné). A pályázat keretében csak alumínium radiátor építhető be. A kivitelező Lehel Viking alumínium radiátorokat szerel be. (https://lehelradiator.hu/lehel-viking-radiator/viking-radiator_1)


A felújítás lebonyolításával kapcsolatos információk:

 • csak abban az esetben kezdődik el, ha a szavazás pozitív eredménnyel végződik,
 • először egy műszaki terv készül a távhőszolgáltató részére, amelynek az elkészítési ideje kb. 15 nap, a jóváhagyási ideje maximum 60 nap,
 • amennyiben meg van az engedély, akkor kezdődhet el ténylegesen a munka
 • a munkálatok elvégzése előtt minden lakást felmérnek a kollégák (egyedi jellemzők, egyedi kívánságok), ekkor veszik fel az egyedi radiátor rendeléseket is,
 • aki radiátort szeretne cserélni, annak a munkálatok megkezdése előtt az új radiátor árának és a szerelési költségnek az 50%-át (a saját részt) át kell utalnia a Társasház részére. A radiátor árát kizárólag utalással vagy csekken tudják befizetni, készpénzt a kollégák nem vehetnek át. Aki nem cserél radiátort, annak ezzel kapcsolatban fizetendője nincs, minden egyéb beépítésre kerülő szerelvény a pályázat keretében kerül kifizetésre.
 • a munkálatok elkezdésének várható ideje 2022. tavasza. A fővállalkozó minden lépésről hirdetményben tájékoztatja a lakókat.
 • A munkák ütemezéséről, és a lakásokban történő munkavégzés pontos időpontjáról a tényleges kezdés előtt 2 héttel kivitelező írásban tájékoztatja a lakókat.
 • a lakásban 1,5-2 órát vesz igénybe a munkavégzés. Ehhez a radiátor 1,5 m-es körzetét szabaddá kell tenni.

A felújításban részvevők köre:

 • Aluradiátor Projekt Kft. fővállalkozó a LEHEL Radiátorgyár cégcsoport tagja. A LEHEL Radiátorgyár 1968. óta működik, a 100%-ban magyar cégcsoport tulajdonában 2011. óta van. Az Aluradiátor Projekt Kft. 2021-ben Újpesten 15 épületben több mint 2000 lakás fűtéskorszerűsítését végezte el közel 1 milliárd Ft értékben. A cégről bővebben a www.lehelradiator.hu weboldalon olvashat.
 • Lizi London Kft. pályázat bonyolító cég 16 éve foglalkozik lakóépület korszerűsítési pályázatok lebonyolításával, emiatt a pályázatot lebonyolító szervnél is nagyon jó kapcsolatokkal rendelkeznek. A Lizi London Kft. részletes cégismertetőjét a www.lizilondon.hu oldalon tudják megnézni.

Bár sokan lecserélték, mégis meg kell állapítanunk, hogy radiátorok jelentős hányada egyidős az épülettel. A pályázat a teljes lakásállomány radiátorcseréjét tartalmazza, a pozitív közgyűlési határozat után egy műszaki felmérés készül, ahol a tulajdonosok írásban nyilatkoznak az előzetesen ismertetésre kerülő árak ismeretében a radiátorcsere igényükről. Mivel nem kötelező a radiátorcsere, így azokat a tulajdonosokat, akik nem akarnak cserélni, nem terhel semmilyen fizetési kötelezettség ezzel kapcsolatban.

Amennyiben a ház hitelt vesz fel a saját erő finanszírozásához és e miatt közös költség emelés történik, az nem tartalmaz az egyéni radiátor cserével kapcsolatban semmilyen költséget.

Miért érdemes minket választani:

 • mert most van rá 50% állami támogatás,
 • mert a strangszabályzók beépítésével minden lakásban megfelelő lesz a hőmérséklet, megszűnik egyes lakások túlfűtése, illetve más lakások alul fűtése, ezáltal ezekben a lakásokban a komfortérzet megnő,
 • mert igazságosan lesz szétosztva a fűtési költség,
 • mert 15-29%-kal alacsonyabb lesz a fűtési költség, FŐTÁV honlapon megtalálható információk alapján,
 • mert emelkedik az energiahordozók ára és a fűtés is drágább lesz a mainál, (ne a mai árakhoz számoljuk a megtakarítás összegét)
 • mert a felújított lakásoknak a piaci értéke megnő és jobban eladhatóak,
 • mert az állami támogatással a régi olcsó acéllemez radiátorokat most biztonságos, esztétikus, kiváló hatásfokú alumíniumra cserélheti,
 • mert a távhőszolgáltatás jelentős CO2 kibocsájtással jár, és a lakások fűtési energia megtakarítása hozzájárul a környezetszennyezés csökkentéséhez is,

A költségosztásról

Mint már a bevezetőben is írtuk, 2027. január 01-től várhatóan kötelező lesz a költségosztó felszerelése. A cég a MOM Zrt. PIKE típusú digitális költségosztó berendezést, és a MOM Zrt. által gyártott adatgyűjtő berendezést szereli. Az adatgyűjtő alkalmas a pályázatban kiírt havi adatszolgáltatásra. (Bővebben a www.momzrt.hu oldalon lehet tájékozódni.)

A költségosztásról külön közgyűlésen kell majd dönteni, határozva a mért és a légköbméter alapján számított fogyasztás megosztásának arányáról. Erről bővebb tájékoztatást a közgyűlésre meghívott szakértő fog majd tartani.

Mi történik akkor, ha most nem szavazzák meg ezt a felújítást:

 1. Amennyiben nem szavazzák meg, akkor a pályázati anyag visszavonásra kerül, és a háznak nem került semmilyen költségébe.
 2. Amennyiben nincs készen a gépészeti felújítás, akkor csak úgy indulhatnak a később kiírásra kerülő szigetelési pályázaton, ha ugyanakkor a gépészeti felújítás is elkészül.
 3. Az alapanyagárak világpiaci emelkedése miatt ez a kivitelezés egyre drágább lesz.
 4. A világpiaci folyamatokat figyelembe véve az energia árak robbanásszerű emelkedése várható, ami a fűtési költségben is meg fog jelenni, és akkor nagyon fontos lesz a megtakarítás.

Amennyiben további kérdésük van, akkor azt kérjük a felhívásban megadott elérhetőségekre elküldeni, vagy a kivitelező info@lehelradiator.hu e-mail címére is elküldhetik.

KapcsolatÍrjon nekünk! Kérdezzen tőlünk!