Aluradiátor Projekt Kft.

Költségosztás

A Lehel Radiátorgyár cégcsoporthoz tartozó MOM-LEHEL Költségosztó Kft. 2020 decemberében lépett be a költségosztással foglalkozó cégek piacára. A társaság okos költségosztással foglalkozik. Az általunk kínált és szerelt MOM okos költségosztó berendezések alkalmasak a társasházakban, irodaházakban és ipari létesítményekben a fűtési távhő, fogyasztási hideg- és melegvíz és egyéb okos mérésre alkalmas egységgel ellátott fogyasztásmérők adatainak a leolvasására, gyűjtésére és rádióhullámon való továbbítására. A cég vállalja ezeknek az adatoknak a feldolgozását és továbbítását a szolgáltatók felé.

 

  1. Mi is az a fűtési költségosztás?

A fűtési költségosztás egy több évtizedes múlttal rendelkező, bevett gyakorlat. A fő célja az egész tevékenység mivoltának az, hogy a társasházakban igazságosabb legyen a fűtésszámlák alakulása és ezáltal takarékosságra lehessen ösztönzni az embereket. Mivel aki kevesebbet fogyaszt, annak kevesebbet kell majd fizetnie. Az egész mechanizmust egy egyszerű példán keresztül bemutatva azonnal érthetővé válik, hogy miért is van szükség a költségosztás széleskörű elterjedésére.

Köztudott, hogy a legtöbb társasházban a fűtési számlát a lakások fűtött légtérfogatainak az arányában határozzák meg. Ez azért probléma, mert tegyük fel, hogy az egyik lakásban 25-26 oC-on működnek a radiátorok és nyitott ablaknál alszanak a lakók, amig a másik lakásban 19-20 oC van már csak, de mégis ugyanakkora összegű lesz a fűtésszámlájuk, mert a lakás fűtött légköbmétere egyforma. Ennek oka nem más, mint a fent említett magyarázat, miszerint az egész épület összes felhasznált hőmennyiségét, az egyes lakások fűtött légtérfogatainak a hányadosa határozza meg a fűtésszámlánk mértékét. Valljuk be ez egy elavult és igazságtalan rendszer, ami az elmúlt évek klímavédelmi és klímasemlegességi törekvéseivel szembe megy. Egy ilyen szisztémában nem érdeke az embernek, hogy odafigyeljen a lakása hőfogyasztására, mivel nem lesz alacsonyabb a befizetendő összeg hó végén kisebb fogyasztás mellett sem. Ezen felül még hosszasan beszélhetnénk a társasházakban a szélső, legfelső vagy földszinti lakásokról, akiknek muszáj erőteljesebben fűteni, mivel ezen lakások egyes részei nem érintkeznek fűtött felülettel, ami újabb igazságtalanságokat szül.

 

  1. A költségosztás főbb szabályai

Magyarországon és Európa szerte több irányelv, rendelet vagy törvény született melyek célja a pazarló energiafelhasználás visszaszorítása, ezáltal elősegítve a földi ökoszisztéma védelmét. A két talán legjelentősebb ezek közül az Európai Parlament és a Tanács 2018/2002 irányelve az energiahatékonyságról szóló 2012/27/EU irányelv módosításáról és a 157/2005 (VII.15.) Kormányrendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról.

A 157/2005-ös Kormányrendelet kimondja, hogy távfűtéses épületeknél a költségosztás során figyelembe kell venni az egyes helyiségeknél alkalmazandó korrekciós tényezőket. Emellett még megszabja, hogy az elszámolásnál minimum 30 %-ban, de maximum 50 %-ban a légtérfogat szerint kell elszámolni a fűtési költségeket a fennmaradó részt pedig a költségosztók adatai alapján, plusz kijelenti, hogy a költségosztóval fel nem szerelt épületrészeknél 2,5x-es fűtési díjat kell felszámítani az épület azonos fekvésű lakásihoz képest.

 

  1. Az okos Költségosztás elterjedését támogató pályázatok

Az ITM által kiírt ZFR-TÁV-2019 és ZFR-ÉMI-TÁV-2020 pályázatok keretein belül lehetőséget nyújtott a lakosság számára, hogy a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezetek és társasházak lakásainak közösségi fűtési rendszerei felújításával hozzájáruljanak az ország klímavédelmi céljaihoz, egyszersmind csökkentsék energiafogyasztásukat és a belőle eredő kiadásaikat. Lehetősége van a pályázóknak a fogadószinteken a strangszabályzók beszerelésére, a lakásokban a radiátorok cseréjére, okos radiátorszelepek és visszatérő csap cseréjére, valamint az igazságos elosztást lehetővé tevő okos fűtési költségosztók felszerelésére vagy a már meglévő költségosztók okos mérésre alkalmas költségosztóra cserélésére és adatgyűjtők beszerelésére így úgy nevezett Smart System rendszerek létrehozására.

 

  1. MOM-LEHEL Költségosztó Kft.

A LEHEL Radiátorgyár cégcsoport tagja a MOM-LEHEL Költségosztó Kft. A cég a MOM Zrt. által gyártott MOM-PIKE típusú okos költségosztó készülékeket szereli fel ami  könnyedén integrálható akár már meglévő SMART alkalmazásokba. Ez annak köszönhető, hogy a költségosztó készülékek beszerelése nyílt kommunikációs protokollal történik (OMS), és ez teszi lehetővé a már meglévő rendszerekbe történő adaptálását.

 

KapcsolatKérjen bővebb tájékoztatást,
kollégánk visszahívja!